mandag den 9. juni 2008

Nordskandinavien 24/5 - 5/6 2008

Vi havde lejet denne lækre sag i Frederikssund for 11,100 kr. for 14 dage. Det var ren luxus bortset fra at den kun kørte ca. 8 km. literen.


Lørdag d. 24 maj
Så oprendte dagen endelig, efter halvandet års venten!! Strækningen Vesterbro (hvor Steen bor) til Båstorp lidt nord for Gøteborg km. 348 hvor vi stoppede 22,20 Fugle: Musvåge 12, Fjeldvåge 1, Tårnfalk 4 og Rød Glente 1. Rådyr 3. Menu dåsebøf med skruer som blev skyllet ned med en pilsner, derefter hygge med et glas rødvin alt imens kortene blev studeret.

Rød Glente


Ja denne gamle bil stod parkeret på en sommerhusgrund ved vores første overnatningssted


Søndag d. 25 Maj
Afgang fra Båstorp 08,20 Morgenens fugle Gøg,Skarv, Tornsanger, Musvit, Husskade, Musvåge, Munk, Spætte sp, Landsvale og Solsort. Dagens tur på 616 km. til 160 km. syd for Østersund gav Fjeldvåge 1, Trane 31, 2 nordiske Halemejser, Kærløber 1, Kanadagås 21, Skovsneppe 3 overflyvende, vores sikkert nok bedste overnatningsplads m.m. Dyr: Rådyr 6, Egern, Flagermus, Elg 1 underligt meget tæt på, mærkeligt tænkte vi Elg få meter fra hvor vi skulle overnatte. Vi så den aldrig mere. Alt dette blev skyllet ned med et par krukker Guiness foran bålet og med brusende elv i baggrunden. For første gang på turen kunne vi se at lyset holdt længere så der blev hygget
igennem.

Elgen på video


Så tage det foto


Traner




En meget lækker plads


Et fantastisk syn


Grankogler indsamles til opstart af bålet


Her spejdes efter vadefugl på en sten.Det var en Mudderklire


Steen på macrofotojagt


Steen´s macro


Mandag d.26 Maj
Morgenens fugle: Fyrremejse 1, Løvsanger 1 jeg kunne ikke høre mange fugle på grund af elvens brusen. Starten gik kl. 08,37 på dagens tur længere nordpå, efter muslien og et par kopper kaffe. Vi lagde hårdt ud med et par Elge som vi jagtede i udkanten af skoven fik et rimeligt foto. Og så oprandt dagen hvor vi skulle se de første Tjurer. i alt blev det til 3 madammer. Canadagås 3 et ynglepar hvor hunnen var næsten dækket i dun, Sortstrubet Lom 1, Ravn 2, Sangsvane ynglepar i en helt fantastisk skovsø, Trane 1 og så nåede vi til Lappland. Dyr: Elg 3, Ren 15, Snehare 1, Ræv 1 og Rådyr 3. Vi kørte til overnatning på vej 363 Ammernæsvejen få km. efter Sorsele. Vi skal nemlig til Ammernæs i morgen for at se Blåhalse, og Odinshaner og meget meget mere på dette kanone sted. Kørte km. 567



1 af 2 Elge


Canadagås på rede


Herunder er det Tjurhøner.


Tirsdag d. 27 Maj
Afgang kl.08,25 mod Ammarnæs. Vi kørte de 94 km. fra Sorsele til Ammarnæs i meget stille tempo for at se så meget fra vejen som mulig. Vi havde bla. Elg 2, Svaleklire, og Skovsneppe på 2 meters afstand den troede på dens camouflage, 1 par Knarænder. Vi standsede ved en brusende elv her havde vi Vandstær og Bjergvipstjert, et par Sangsvaner på yngleplads. Ammarnæs nåede vi kl. 14,00 Byen var med på turen fordi jeg håbede at Odinshanerne var i gadekæret som jeg også oplevede det for 4 år siden, og de svigtede heller ikke 22 fugle i kæret. Ligeledes det meget smukke syn med Hjejlerne på yngleplads i beboernes "haver". De nordlige Blåhalse var også på plads på vejen ud til Tjultrask som stadig var lidt isbelagt.

Skovsneppe tror fuldt og fast på camouflagen


Odinshaner gadekæret i Ammarnæs


Skovsneppe


Ræv


Ren på video


Ren


Frø


En sjov lille fyr som vi faldt over. Langs vejen ud mod Ammernäs, løb der langs vej siden en form for smeltevands kanal, det var jo vand oppe fra fjeldene der kom ned, så på et tidspunkt mens vi kører, siger Per at han mente at der var noget der sprang op i smeltevandet, og straks blev camperen parkeret, for det skulle jo selvfølgelig undersøges, og til vores store glæde, ja så kan man sige at det væltede rundt med frøer, og med en masse klynger med æg, så her ynglede de, vi har vist aldrig helt fået bestemt hvilken slags frø det er.

Så nåede vi frem til Ammernäs efter en meget spændende køretur, som gav mange spændene stop undervejs, vi kørte kun 30 - 40 km. i timen for at kunne se så meget så muligt, og selve landskabet begyndte også for alvor at blive spændende, med fjelde der rejste sig!! Her fornemmede man at man var kommet det tættere på naturen.
Efter en fantastisk dag var det blevet tid til at finde overnatnings plads, så vi endte ude ved Tjultrask, vejen stoppede forøvrigt også her. Vi gik os en tur op af fjeld siden, og mærkede stille og roligt kulden komme snigende, og som det også fremgår på billedet, ja så var det næsten den rene vinterstemning. Så det var en herlig oplevelse at komme ind i camperen og tænde for central varmen, og det virkede utrolig effektivt, så det blev tid til en krukke (som Per fik døbt det) og så blev der ellers lavet mad, oploadet billeder og snakket om dagens oplevelser...hygge for alle pengene.

Onsdag d. 28 Maj
Vi forlader Tjultrask og Ammarnæs kl. 08,00 og begiver os de 640 km. over polarcirklen mod Karesuando som er grænsebyen ind i Finland. På denne tur havde vi Lille Skallesluger, Tinksmed, Traner 2 som stod på vejen (så er det øde)og derefter fløj ind på ynglepladsen, Rødstrubet Lom 1 par, Nordisk Lappedykker, Tjur 4, Odinshane 1 par på yngleplads, Sortstrubet Lom, Ravn og 1 par Sangsvaner. En lille sø i Karesuando indeholdt Odinshane 5, Spidsand 1 par, Pibeand 1 par, og Hvinand 1 par.Vi kørte få km. ind i Finland og nuppede en Tjurhøne lige inden et fantastisk overnatningssted. Kørt km.640 Her havde vi midnatssol når den er allerbedst, vi skyllede et par krukker ned og gik til køjs kl 00,30 i bragende solskin fantastisk oplevelse.

Steen på polarcirklen


Traner på yngleplads


Nordisk Lappedykker


Sangsvaner


Torsdag d. 29 Maj
Afgang 08,25 og ind i Finmarken, og jeg siger jer den er kanon den Finmark. Steen lagde ud med et par Dalryper og vi så mindst 6 Nordlige Blåhalse med et par stk. i sangflugt. Jeg tør slet ikke tænke på hvor mange der er på denne strækning til Tana Bru hvortil vi ankom kl. 18,15 efter at have kørt 425 km. Vi kørte over broen og ca. 10 km.ud på Varangerhalvøen hvor vi fandt en god soveplads med en god udsigt og syngende Vindrosler hele natten.

Jamen den er så flot Finmarken 3 foto


Dalrype


Klar til frokost med syngende Blåhalse udenfor vinduerne


Nordlig Blåhals 2 foto


Pause ved en lækker skovsø med Hvinænder, overflyvende syngende Sangsvaner, en oplevelse i særklasse at høre disse svaner i denne helt stille verden. I træerne spætter og syngende Kvækerfinker.



Kaldende Tinksmed


Tinksmed på yngleplads


Tjurhøns 2 foto


Hør og se syngende Dalrype fra Finmarken.


Tana Bru


Fredag d. 30 Maj
Så gjaldt det Varangerhalvøen og Hamnenberget Afgang kl.08,30 Dett sted er bare fantastik i løbet af den første halve time havde vi 11 Havørne. Efter denne oplevelse med ørnene bestilte vi bådplads ud til fuglefjeldet på øen Hornøya som er Norges østligste punkt og vi fik plads i morgen Lørdag kl 12,00 Vi fortsatte østpå på Varanger den ene store oplevelse efter den anden vælder frem, Stellersænder tæt på, Odinshøns og Ridekoloni på Ekerøya, Kjover overalt, Sneharer, og pludselig siger Steen Hvidnæbbet Lom og ja der lå kæmpen få meter ude. Vi fandt gevirer til souvenir på tundraen og pludselig står der en Kjove foran én og den er på yngleplads, hov der kom 2 Havørne og der stå 2 Dalryber og der kommer én flyvende. Sortgrå Ryler overalt sammen med Islandske Ryler. Her kunne vi blive ved det skal selv opleves, se artslisten for Varanger herunder.


Der er travlhed på kontoret med ajourføring af artslister



Herunder landskabet på Varangerhalvøen











Steen en glad finder af gevir pynt til gårdhaven på Vesterbro



Fugle fra Varanger

Stellersænder på video


Stellersænder 4 foto






Sortgrå Ryle de var overalt i store tal.


Ridekolonien på Ekerøya


Odinshaner Ekerøya 2 foto



Alm. Kjove lys fase 2 foto



Hvidnæbbet Lom


Video af Hvidnæbbet Lom



Video af Odinshaner på Ekerøya



Video af Sortgrå og Islandske Ryler sidstnævnte nok sidste rast inden ynglepladserne


Sortgrå og Islandske Ryler


Vi ankom til Vardø sidst på dagen og tog straks vejen de ca 30 km. ud til Hamnesberg. Denne vej er enestående med sine fantastiske klippeformationer og det bliver bare vildere og vildere des længere man kommer ud af vejen, kan heller ikke fortælles skal simpelthen prøves. Og pludselig har man den lille by Hamningberg foran sig, der bor stadig enkelte fastboende i byen. Vi kørte igennem byen for derefter at gøre holdt for natten ved den yderste betonmole, og her kan man ikke komme længere så enkelt er det. Der lå mange fugle for enden af molen så jeg satte mit skop op med det samme og Steen var på vej ud på molen jeg råbte til ham at han skulle standse der lå nemlig en stor lom derude. Jeg havde set i øjnene et kanon foto af Hvidnæbbet Lom som det var, men det var desværre for sent den havde set os og var på vej ud i havet igen. Der var mange andre fugle ved molen bla. Suler, Tejst, mange Havlitter og pludselig kom en Mosehornugle ind over molen. Vi fik en krukke og lidt rødvin til maden og derefter til køjs med udsigt over Barentshavet. Kørt 171 km.

Dette er verdens ende på Hamningberge



En lækker udsigt til Hvidnæbbet Lom, mange Havlitter m.m.


Steen´s udsigt fra køjen.


Der bliver kokkereret lidt til aftensmaden.



Hamningberg by






Lørdag d. 31 Maj
Efter de store oplevelser på verdens ende skulle vi til Vardø havn for at tage båden til fuglefjellet på Hornøya. Men inden da på vejen tilbage ventede der igen store naturoplevelser, Det startede med en flok Snespurve i fuld sommerdragt og så stod der en Havørn tæt på som vi forsøgte at gå til men uden held men pludselig omkring fødderne på os 1 han og 2 hunner af Lapladsværling som var rimelig fotogene, få meter fra stedet stod en Alm. Kjove lys fase og få meter fra den igen én i mørk fase og så var der 4 i luften over os. Vi hører en lyd og der står Alm. Ryle i kanon flot sommerdragt på yngleplads. Vi fortrækker os og på vej op til bilen kommer en Mosehornugle daskende i sin karakteristiske flugt. Vi er ved at have travlt vi skal nå båden kl 12,00 men hov der kom 4 Sneharer og efter få min. kørsel endnu et par Kjover i lys fase, lige før Vardø kom en lille vadeflade her gik der Temmincksryler.

Herunder artsliste for Hamningberg
Har du et bud på fjeren på billedet må du meget gerne sende svaret til ppo@esenet.dk
Svaret er kommet Sanne busk har kontaktet konservatorerne Linnea Bang-Madsen og Peter Sunesen som kunne oplyse at det er en halefjer fra Tjurhønen. Dette kan faktisk ses ret godt på et foto af en flyvende Tjurhøne oppe på siden. Mange tak til Sanne, Linnea og Peter.

Fugle på tilbageturen fra Hamninberg

Sulerne fiskede her, der lå en Sulekoloni ikke så langt derfra.


Video af Havørnen


En Havørn kom baskende


Alm. Kjove mørk fase


Alm. Kjove lys fase


Oplevelsen med Laplandsværlingerne vil vi nok aldrig glemme. At ligge på tundraen i bagende solskin og betragte og høre denne smukke fugl er i særklasse. Det skal bare prøves.





Denne flok Rener stod meget flotte på tilbageturen fra Hamningberg


Fuglefjellet på øen Hornøya

Vi sejlede derud kl. 12,00 og det tager max. 5 min. Vi havde 2,5 timer i blandt
Polarlomvier, Lomvier, Alke, Tejster, Topskarver, Rider, Lunder. En ting som var meget tydelig i forhold til et tidligere besøg på øen var, at fuglene var trængt længere op på fjeldet, ikke underlig med det antal turister og fuglekiggere der kommer her. Første gang kunne man næsten klappe Lunderne på ryggen det var slet ikke tilfældet denne gang. Men det er stadig en oplevelse at have fuglene tæt på.



En erkendelse, man er ikke ny længere på vej til Hornøya


Lundepar


Lunde med rugende Topskarv i baggrunden


Polarlomvie


Lunder



Tejs på video


Tejster


Alke på video


Alke


Alk


Fuglene ligger tæt her


Arrig Topskarv på rede








Så bliver vi hentet efter 2,5 timer på fuglefjellet


Hornøya set fra den modsatte side af fuglefjellet det er på denne side vi blev sat i land modsat en tidligere tur på øen hvor jeg blev sat i land lige under fuglene


Farvel Hornøya og forhåbentlig gensyn


Efter et super døgn på Varanger halvøen, med fantastiske oplevelser, og med det farverige besøg på fugle kolonien, vendte vi camperen og rejsen begyndte egentlig at vende næsen hjemover, selvom vi ikke var meget for erkende det, men vi vidste jo bare ikke på dette tidspunkt, at der stadigvæk lå utrolige oplevelser forude.


Nå men mens vi kørte på Varanger, kom vi pludselig forbi dette skilt "Polarsletta" stadion (mon ikk de spiller med lange underrør her!!) vi lurede noget og blev dog hurtigt enige om, at vi lige måtte ligge vejen forbi...


Ja vi blev da noget overrasket over at se denne meget velanlagte grønsvær med kunstgræs, og med stå/siddepladser til knap hundrede mand...gad vide hvordan det ville gå et hold fra superligaen, heroppe i polarland???


Vi fik lagt Varanger halvøen bag os, og begav os ud på ny køretur...vi var blevet enige om at omlægge vores rute, så vi fik flest mulige kilometer igennem den fantastiske finmark. Vi blev enige om at lægge vores vej forbi Kirkenæs, så vi kunne få et lille kig ind til den lukkede russiske verden.


På vej mod Kirkenæs og den russiske grænse, stod dette skilt i vejsiden, jeg blev pludselig ramt af en eller anden form for alvor, da det egentlig gik op for mig, at jeg altså var langt væk hjemmefra, og for en stund savnede man sgu sine piger og fruen, lidt mere!!

Der var meget stille og underligt ved grænseovergangen, vi så eller hørte ingenting...tror nok at vi fik pisket en stemning op omkring hele seancen ved at være der, vi var lidt irriteret over at vi ikke rigtig kunne se den russiske del af det, men vi fandt på noget...???

Vi fandt en lille tange der gik ud i den flod der løb langs med grænsen, Per fandt kanonen frem (læs kamera) og så fik vi lidt foto, klikker man på billedet her, kan man faktisk se at der står en mand ved overgangen. Nå men efter denne lille spændende seance kom vi hurtigt i camperen, og kursen blev sat mod Finland og til den forjættede Finmark.
Vi fandt hurtig vej 893 (som bliver til vej 971 i Finland og senere går over i vej E75 som går ned til lidt udenfor Haparanda) den havde vi glædet os meget til, så lige en Dalrype og en til der stod en Snehare og en Dalrype igen som stod frit fremme (gode foto) og 4 Sneharer sammen. Finland starter kl.22,09 i Midnatssol efter få km. til overnatnig med nok turens flotteste midnatssol

Syngende Rødstrubet Lom få km. fra den russiske grænse.


Det er med at være hurtig, så snart der kom hul på isen var de Sortstubede Lommer på plads


De samme Sortstubede Lommer tættere på


Dalrype 2 foto



Et par ynglefugle Rødstrubet Lom


Naturen er fantastisk


Så får Krikanden det ikke bedre


Ren. Bemærk isen på de store søer var ikke optøet.


Overnatningsplads med midnatssol.



Søndag d. 1 Juni
Vi vågnede til et herligt kor af Traner og Vindrosler. Efter en solid morgenmad gik turen sydpå i bragende solskin. Vi kørte her igennem Inari søerne som er helt unikke, masser af småsøer helt ud til vejen med fugle som Hvidklire,Sortstrubet Lom, Krikand, Mudderklire, Silkehale, Dværgværling, Toppet Skallesluger, Troldand, overflyvende Trane,Svaleklire, Sortklire, Hvinand, overflyvende kraftigt syngende Sangsvane og den stemme er altså høj i denne stilhed, Gul Vipstjert og Dalrype. Vi obsede en ihjelkørt Silkehale med et stort insekt i næbbet, og det fik os til at undersøge dette sted nærmere, og ganske rigtig her holdt 6 Silkehaler til som ivrigt fangede insekter på fluesnappermaner. Hov hvad var det for et bette kræ der kom der og landede få meter fra os, på med kikkerten og ja der sad en Dværgværling. I bækken lige ved siden af kom et par vældige plask som viste sig at være Gedden som var på jagt her så vi også Ræv, Hermelin og mange Rener. Frokost på koordinaterne N 69.15.856 E o27.57.745

Dværgværling i sit rette element


Dværgværling


Den er altså ikke til at holde styr på Dværgværlingen


Sådan skal en Silkehale sidde på yngleplads


Silkehale ihjelkørt med insekt 2 foto



Souveniren hjemme i Esbjerg


Kvækerfinke, bemærk skovbunden.


Sortklire



Så skete det ca 60 km. nord for Ivolo, der var en lækker sø på GPS` til eftermiddagskaffen. Men sikken en vej vi var kommet ind på og det måtte vi opgive og fosøgte at vende camperen. SVUP sagde det og den sad i dynnet til akslen. SOS dk. kunne ikke hjælpe da camperen ikke var forsikret for fastkørsel i sne, grus eller lign. men hun ville ringe tilbage hvis hun måtte for chefen og give et nr. på SOS Finland (konkurrence) men heldigvis ringede hun med et nr. så vi i løbet af et par timer var på farten igen. Pris 180 euro det var Søndagspriser. Vi havde kun kørt 262 km. og til overnatning i Kekkonen nationalpark.

Hjælpen på uheldstedet




Mandag d. 2 Juni
Afgang fra Kekkonen nationalpark kl. 08,15 ned af E75 hvor vi forsøger (man ved aldrig hvad der sker ;-) at nå Boden i Sverige hvor der er Lapugle. Fugle på denne lange tur var bla. Dværgmåger på yngleplads, Skovsneppe og Tjurhøner. Ud af Finland og ind i Sverige hvor vi nåede Ronninsvejen i Boden ved 18 tiden triptæller på 740km. Der  en bom over Ronninsvejen her parkeres og så skal der gåes 1,8 km. 
Vi ventede ved uglen i næsten 6 timer inden den dukkede op, og ventetiden blev brugt på et par krukker garneret med spillende Dobbeltbekkasin, Gul Vipstjert racen Thunbergi, Stor Flagspætte, Dværgmåge, syngende Storspover, Dompap, Rødben og ca 15 overflyvende Skovsnepper. Helt præcis kl 23,45 får Per et glimt af kæmpen i lysningen ca. 200 meter væk og få øjeblikke efter hører vi Husskaderne bag os skræppe op, og der kommer Laplandsuglen og sætter sig 30 meter fra os. Og den sidder næsten og nedstirrer os inden den går på vingerne for at sætte sig på dens foretrukne udkikspost på taget af et lille hus/lade et godt stykke nede i lysningen. Aftenen var hjemme, puha en oplevelse.

En meget lille video af Laplandsuglen på lang afstand


Laplandsuglen da den satte sig 30 meter fra os, desværre ingen lys denne sene aften.


Herfra udså den sit bytte


Laplandsuglens territorium den kan skimtes på taget


Gul Vipstjert racen Thunbergi


En af de mange Skovsnepper ved Lapuglen


Video med Dværgmåger


Dværgmåger på yngleplads


Tirsdag d. 3 Juni
Køre og badedag hvor vi var inde på en campingplads for at spørge om han ville sælge et bad ja tak 50 sv.kroner for 2 og det betaler man gerne for et varmt bad og så var det lækkert at få rene underhylere på ;-)) vi kørte denne dag 796 km. Og fuglene blev helt klart mindre i antal og trafikken tiltog mere og mere.

Storsjøen udenfor Sandviken


Onsdag d. 4 Juni
Afgang fra overnatning kl. 08,40 ved Storsjøen udenfor Sandviken med Syngende Rørdrum, Hvinand, Toppet Lappedykker og Ræv. Jeg havde inden afrejsen aflæst koordinaterne for Urfugl på netfugl, og dem kørte vi efter og blev helt præcis ført frem til militærområderne ved Skövda, og her var vi heldige der var ingen skydning de nærmeste dage. Vi ankom ved 16 tiden og ingen Urfugle, grillen kom i gang alt imens en krukke og lidt rødvin blev kørt ned. Steen var optaget af at ringe hjem da jeg pludselig ud af den ene øjenkrog ser en flok sorte fugle komme flyvende og sætter sig på græssletten foran os. Op med skopet og der kæmper 16 hanner på spillepladsen. Senere ved mørkets frembrud (ja nu er vi nede hvor det er mørkt om natten) hører vi meget smukt Natravnen.

Torsdag d. 5 Juni
Vi aftalte at vækkeren skulle ringe kl 04,00 for at se om der var gang i Urfuglene, og ja nu var der 29 kokke på spillepladsen i morgendisen en helt fantastisk afslutning på en helt fantastisk tur i Nordskandinavien.

En video af spillende Urfugle, gi højtaleren lidt gas for at høre dem.


Urkokke på spillepladsen



Flyvende Urkokke


Urkokke på græstepperne kl 04,00





Ja og så var der kun det sidste stykke tilbage og det kunne ikke gå hurtigt nok.

Kørt km 5681 der var 4200 km. fri på camperen så der skulle betales 1,50kr. pr merkørt km.

Pris alt i alt med leje af camper, brændstof, mad, ekstra km. m.m. 12,900 pr. næse.

Ingen overnatning på campingplads.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Per og Steen.

Det er en meget fin tur I har haft.

Når man selv har været en del af stederne, ja - så "er man der igen", når man læser jeres beskrivelse.

Man siger, at misundelse er en slem ting - FUCK DET - JEG er misundelig....faneme om ikke jeg godt kunne tænke mig at være der igen.

mvh
Jan, Herlev.

Anonym sagde ...

Go aften Per & Bimmer! Vildt flotte billeder og jeg er næsten ikke misundelig.Dejlig at læse om jeres tur.Håber den næste bliver lige så god mange hilsner fra Anne Schwartz